Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet og PCOS

Fysisk aktivitet tæller al bevægelse af kroppen. De fleste ved godt at det er vigtigt at bevæge sig i hverdagen, og at det at være fysisk inaktiv er uhensigtsmæssigt i et sundhedsperspektiv.

Der er uendeligt mange gode grunde til at daglig fysisk aktivitet er en central del af en sund hverdag, men for dig med PCOS er der en stor gevinst at hente ved at prioritere en eller flere former for bevægelse.

Gerne hver dag.

Fysisk aktivitet (uanset om det er i form af dagligdagsbevægelse som rengøring eller transport ved cykling og gang, om det er en rask gåtur med en god lydbog i ørene, eller om det er hård og intensiv træning i fitnesscentret) øger insulinfølsomheden, mindsker kronisk let inflammation og medvirker til at reducere det fedt som lagres omkring maven og som kan øge insulinresistensen.

Gennem almindelige sunde kostvaner (og et mindre vægttab på ned mod 5% hvis du er overvægtig) kan du reducere insulinresponset hvilket er fint, men ved daglig fysisk aktivitet øges din evne til at udnytte insulinet bedre efter et måltid. Fysisk aktivitet øger nemlig insulinfølsomheden. Dette gælder i ligeså høj grad for normalvægtige, som for overvægtige.

Bevægelse forebygger udvikling af insulinresistens og har man allerede insulinresistens kan man modvirke tilstanden med bevægelse.

Omkring 1/3 af kvinder med PCOS har i følge forskningen det der hedder ‘metabolisk syndrom’. Metabolisk syndrom er en forstyrrelse i kroppens metabolisme – dvs. omsætning af næringsstoffer.

Metabolisk syndrom kendetegnes ved et forhøjet blodtryk, insulinresistens og forhøjet kolesteroltal. Risikoen for metabolisk syndrom er stigende med alderen, men kan heldigvis modvirkes og forebygges med en fornuftig livsstil. Og her er daglig fysisk aktivitet tilsyneladende det mest centrale og effektive led i både forebyggelse af at syndromet udvikles eller som behandling hvis du allerede oplever det.

Hvilken form for bevægelse er så bedst?

Svaret til det, må være:

Den aktivitet du bedst kan lide, og den aktivitet du nemmest kan implementere i din hverdag.

Der findes ikke incitament for at anbefale en bestemt træningsform over en anden. Men kliniske studier viser at det kan være fordelagtigt at kombinere styrketræning og intervaltræning/konditionstræning.

Men en daglig gåtur er faktisk både godt og nok. Så hvis du ikke er til øvelser på stuegulvet, en tur i fitnesscentret eller en løbetur behøver du det ikke.

Officielle anbefalinger til fysisk aktivitet

Det er en god idé at stræbe efter 30 minutters daglig fysisk aktivitet, som sundhedsstyrelsen anbefaler.

Hvis du ikke allerede er fysisk aktiv, og har svært ved at komme ud af døren, kan det være en god idé at sætte barren tilpas lavt i første omgang, og løbende bygge på.

Du kan fx prøve at indføre en daglig gåtur på 10, 15 eller 20 minutter om dagen. Eller 2-3 x 10?

Hvis du har svært ved at finde motivationen for at komme afsted kan du prøve at finde ud af hvad du kan gøre for at gøre gåturen mere attraktiv. Måske er det en spændende lydbog, en god podcast eller god musik i ørene der kan peppe turen op, eller måske laver du en aftale med din mand/veninde/nabo om at følges ad, så det gode selskab løfter glæden ved turen.

5 hurtige:

  1. Find ud af hvilke former for bevægelse du godt kan lide.
  2. Sæt et realistisk mål for hvad, hvor meget og hvor ofte.
  3. Hvis du har vanskeligt ved at finde motivationen: Find ud af hvad der skal til for at rammerne omkring din valgte aktivitet bliver sjovere. Det er lettere at gentage aktiviteter som er drevet af lyst fremfor viljestyrke og selvkontrol.
  4. Hvis du har svært ved at komme ud af døren: Find ud af hvad der gør det svært! Hvis det fx skyldes at du er (for) træt når du kommer hjem fra arbejde, kan du overveje om din bevægelse/træning hellere skal foregå om morgenen, før du tager på arbejde. Eller om du skal træne på vejen hjem, fordi sofaen ikke er nem at slippe igen hvis du først har ramt den. Kort sagt: Identificer først din barriere og find dernæst ud af hvordan du kan bryde den.
  5. Nyd det: Din krop elsker at være i bevægelse, og hvis du mærker efter hvilke positive følelser det giver dig bliver det nemmere at være vedholdende.

Kilder:

  1. Anwar S, Shikalgar N. Prevention of type 2 diabetes mellitus in polycystic ovary syndrome: A review. Diabetes Metab Syndr 2017 Jul 8;(17):10.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28711517

  1. Bates GW, Legro RS. Longterm management of Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS). Mol Cell Endocrinol 2013 Jul 5;373(1-2):91-7.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367484/

  1. Moran LJ, Hutchison SK, Norman RJ, Teede HJ. Lifestyle changes in women with poly- cystic ovary syndrome. Cochrane Database Systematisk Review, 2011.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735412

  1. Fysisk træning hjælper også normalvægtige kvinder med polycystisk ovariesyndrom. Helene Bisgaard & Flemming Dela. Ugeskrift for læger, 2017.

http://ugeskriftet.dk/files/scientific_article_files/2017-05/V11160777_0.pdf

Af : PCOS kompas

8. juli 2019

Kontakt her

Overblik:

Følg på instagram

En sjælden gang i mellem deler jeg lidt på Instagram.

Nyt på bloggen