PCOS kontrol er ikke noget man spiser
PCOS kontrol er ikke noget man spiser
For nyligt faldt jeg over en gammel klumme i Politiken, skrevet af overlæge og professor Bente Klarlund (som er enormt dygtig), med overskriften: ’Sundhed er noget, vi spiser’.
Klummen er en kritik af den fremherskende tendens til at man omsætter sundhedsråd til kogebøger og kostretninger, med titler som ’spis dig gravid’, ’spis dig rask’, ‘spis dig i balance’, ’spis antiinflammatorisk’, osv.
Men vejen til et sundt liv kan bare ikke puttes ned i en kogebog eller en ny moderne kostretning.
Bente Klarlund afliver ideerne om at man eksempelvis kan ’spise sig gravid’ eller ’spise sig fra inflammation’ og påpeger at man, ved udelukkende at fokusere på kosten, slører helhedsbilledet og fejlagtigt kan komme til at efterlade det indtryk at man alene kan spise sig fra alverdens skavanker eller ubalancer.
Det er nemlig, som et minimum, stærkt misvisende.
Sundhed er langt mere nuanceret end blot en sund kost og er så uendelig meget mere, end den mad vi putter i munden. Det samme gælder vejen til en bedre hormonbalance når man lider af PCOS. PCOS kontrol kan heller ikke puttes ned i en kogebog.
I forskning omkring PCOS findes der ingen dokumentation for at en bestemt kostretning er meget mere fordelagtig end en anden.
Tvært imod faktisk.
Alligevel storsælger bøgerne om såkaldt ’PCO/S-kost’ som tilbyder forskellige kostmæssige regelsæt og restriktioner som skulle ’løse problemet’.
Men evidensbaserede – det er de altså ikke.
De er dog heller ikke generelt dårlige, og såfremt du har erfaret at de mange restriktioner og madregler passer godt til dig, kan du roligt fortsætte. Mange af reglerne og positiv/negativ listerne er blot ganske overflødige.
Uanset om du spiser efter en af de populære modediæter, restriktive kostretninger, PCO/S-selvhjælpsbøger, eliminationsdiæter med udelukkelse af hele fødevaregrupper eller om du følger en kostplan gør det ingen forskel.
De virker nemlig alle sammen hvis de bidrager til:
- Kalorieunderskud – ved behov for vægttab.
- Et reduceret indtag af sukker, slik, kage, kiks, sodavand, chips, osv. (ting som er nemme at overspise og som nemt kan medvirke til et kalorieoverskud).
- En grønnere og mere varieret kost (hvilket ofte er i fokus i den periode vi formår at holde ved.)
Der er ikke evidens for én bestemt strategi er meget bedre end andre.
Til gengæld ER der evidens for at en sund varieret kost, med et højt fiberindtag, meget groft grønt, frugt, fuldkorn, lidt godt fedt og gode proteinkilder (evt. med et højere proteinindtag ved vægttabsønske og/eller manglende mæthedsfornemmelse), er særdeles fordelagtig.
En sådan kost kræver dog hverken lommeregner, køkkenvægt, positiv/negativ-lister eller tabeller over det glykæmiske indeks (som i øvrigt er et unødvendigt, unuanceret og stort set ubrugeligt værktøj i praksis).
Alt for mange kvinder med PCOS kæmper årelange kampe med at forsøge at spise efter de restriktive kostregler som PCO/S-selvhjælpsbøgerne foreskriver.
Uden held, og som resultat med en enorm følelse af fiasko over ikke at ’lykkes’.
At leve efter en positiv/negativ liste er ufatteligt vanskeligt og det er, for de fleste af os, tæt på umuligt at opretholde den viljestyrke og selvkontrol der skal til, på den lange bane.
Og så er det ovenikøbet helt unødvendigt.
Unødvendigt fordi samme resultater (endda med en større chance for varige resultater) kan opnås med metoder som er så utroligt meget mere simple og fleksible.
Det er rigtigt at en sund og varieret kost også er vigtig når man har PCOS.
Her er sundhedsstyrelsens kostråd “spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv” en god rettesnor. Men det mindst ligeså vigtigt (eller måske endda vigtigere) at være fysisk aktiv, at sove godt og nok, at reducere sit stressniveau, at have fornuftige alkoholvaner, at droppe rygning og at have det godt mentalt og socialt.
Læs f.eks. også:
Af : PCOS kompas
8. juli 2019
Kontakt her
Overblik:
Nyt på bloggen
januar 22, 2025
januar 22, 2025
januar 22, 2025