PCOS-venlige opskrifter: Sådan
Bruger du lang tid på at søge efter såkaldt ‘PCOS-venlige‘ opskrifter?
Det er slet ikke nødvendigt!
Du kan sagtens spise efter nøjagtigt de samme opskrifter som alle andre.
Hvis du som så mange andre bruger en masse tid på at søge efter ‘PCOS-venlige’ opskrifter, er det sandsynligvis fordi du gerne vil være sikker på at dit måltid ikke giver dig et kæmpe stort insulinrespons.
Men det kan du sagtens sikre gennem nogle ret enkle tilpasninger af helt almindelige opskrifter.
Det er både simpelt og ligetil.
Trin 1: Køb fuldkornsmærket
Indeholder opskriften;
- Ris
- Pasta
- Brød
- El. lign.
…og kan du vælge mellem en raffineret (hvid) udgave og en fuldkornsmærket udgave når du køber ind kan du med fordel vælge den fuldkornsmærkede variant. Kostfibrene, som sidder i skaldelen, og frasorteres i de raffinerede produkter, bidrager til at sænke insulinresponset og har gode sundhedsfremmende fordele.
Hold derfor øje med det orange fuldkornslogo når du handler ind.
Du kan også sagtens spise både kartofler, (tilberedte) rodfrugter og frugt som er gode kilder til mange gode næringsstoffer.
Kulhydraterne får meget skældud i ernæringsdebatten vedr. kost og PCOS.
Men det er der ingen grund til – og i særdeleshed ikke når du også spiser fedt, protein og grønt til:-)
Sammensætningen af dit måltid har desuden langt større betydning, end de enkelte elementer hver for sig, og de fleste opskrifter indeholder jo forskellige fødevarer fra de forskellige makronæringsstofgrupper.
Ønsker du at afprøve en Low Carb kost, kan du nemt erstatte almindelige opskrifters indhold af kulhydratkilder med grønne alternativer.
Eksempelvis:
- Fuldkornspasta -> Squash strimler, groft revet/strimler af rå gulerod eller spidskål
- Kartofler -> Søde kartofler
- Pizzabund -> Grøntsagsbund
- Ris -> Blomkålsris
Ulempen ved at udelade kulhydrater kan være en manglende følelse af mæthed. Men ønsker du at prøve dig frem og finde ud af hvad der virker bedst for dig kan du sagtens gøre det.
Trin 2: Spis grønt til…
Grønt er sundt, godt og lækkert – så prøv gerne at tænke lidt grønt ind i måltiderne.
Ønsker du vægttab og/eller har du brug for en ‘ramme’ kan du prøve at sigte efter T-Tallerkenmodellen.
De fleste opskrifter indeholder en eller flere kilder til følgende 4;
- Kulhydrat (Fx kartofler, pasta, ris, etc.).
- Protein (Fx bælgfrugter, kød, fisk, æg, mejeri, etc.).
- Fedt (Fx sovs, pesto, nødder, fløde, smør, etc.)
- Grønt – måske…
Med T-tallerkenen kan du fortsat spise efter helt almindelige lækre opskrifter, og spiser du som den gennemsnitlige dansker er den eneste forskel nok at det grønne fylder lidt mere. De fleste af os spiser fint med protein, kulhydrater og fedt – og liiiidt småt med grønt.
Der er ingen grund til at gøre det besværligt, så du behøver selvfølgelig hverken veje eller måle din mad. Du kan blot navigere efter øjemål så kulhydrater og protein hver får ca. en 1/4 af tallerkenen og det grønne 1/2 + lidt fedt til.
Det har flere fordele at lade det grønne fylde lidt mere
- Det sikrer en bedre og mere langvarig mæthed
- Det tilfører konsistens, smag og farver til måltidet
- Det medvirker til at sikre at du får dækket dit behov for forskellige vitaminer og mineraler
- Det er en god og vigtig kilde til kostfibre
Ønsker du vægttab er mere grønt i hverdagen en god og lækker hjælp på vejen.
Lad dit fokus være på at finde ud af hvordan du kan gøre det grønne til et drøn-lækkert og nemt valg, så det grønne ikke bliver en sur pligt, eller får birollen som den kedelige sidemand til resten af måltidet.
Af : PCOS kompas
2. april 2020
Kontakt her
Overblik:
Nyt på bloggen
januar 22, 2025
januar 22, 2025
januar 22, 2025